80% Penjawat Awam Work From Home & Hanya 20% datang ke pejabat – PKP3.0

80% Penjawat Awam Work From Home & Hanya 20% datang ke pejabat - PKP3.0

Pada penjawat awam, hanya 80% Work From Home(WFH) dan 20% lagi datang bertugas di pejabat.

Ini adalah salah satu S. O. P baru PKP3.0 dari kerajaan yang baru di umumkan semalam. Bagi sesetengah rakyat marhaein, mereka menyatakan ketidakpuasan hati mereka, kerana merasakan ketidakadilan kepada rakyat yang bekerja sendiri “kais pagi makan petang”.

Ini bermaksud mereka menyatakan hasrat bahawa penjawat awam di istilahkan secara kasar semacam makan gaji buta, kerana tidak perlu pergi bekerja sudah boleh terima gaji.

Sedangkan ketika sebelum pendamik covid ini terjadi pun sektor kerajaan dianggap sebagai lesu ketika bekerja. Tiada produktif apabila rakyat membuat suatu urus niaga dengan sektor awam (lembab), apatah lagi jika sekiranya hanya 20% sahaja dibuka untuk bekerja.

Bagaimana urusan kerja boleh berlaku dengan pantas sekiranya hanya 20%yang bekerja sedangkan semasa 100% Penjawat awam yang masih bekerja dahulu pun dianggap tidak produktif.

Sebagai contoh dalam keadaan ini :

  • Urusan kaunter (pendaftaran lesen kenderaan)
  • Pendaftaran Kad pengenalan /
  • pendaftaran kenderaan /
  • Pendaftaran urusan melibatkan perniagaan
  • Dan lain-lain lagi…

Sedangkan jika 100% Penjawat awam yang bekerja pun masih lagi bermasalah inikan pula hanya 20%. Kami juga tidak dapat membayangkan bagaimana hendak bekerja dari rumah bagi kerja yang perlu kelulusan mesyuarat dan kerja-kerja memerlukan tenaga yang ramai untuk uruskan.

Ada juga pengalaman melihat para penjawat awam ini lewat masuk ker, sudahlah lewat masuk kerja, singgah pula di kafeteria untuk sarapan, minum pagi, makan tgh hari dan minum petang. Dan ada juga belum sempat pegang komputer sudah pun sibuk nak balik.

Yang ada bekerja pun mula buka fb, instagram berjualan, bersembang antara rakan sekerja.

Tatkala ini berlaku, datang pula wabak, dan sekarang kerajaan mula meminjam untuk bayar gaji pekerja. Tidak mustahil ramai akan di berhentikan kelak.

Jika ini berterusan, dan ramai tidak mengambil iktibar ketika wabak ini terjadi. Subhanallah negara akan terjerumus ke dalam kegawatan yang teruk mengakibatkan kerajaan gagal berfungsi.

Tetapi sayangnya ramai yang tidak nampak ini bakal berlaku tak lama lagi.

Wahai Penjawat awam dan pemimpin politik insaf lah anda akan di tanggungjawabkan oleh keturunanmu nanti.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SEMrush
SEMrush